Ἱστορία

 

Μαρία Λοΐζου

Μικρὸ Χρονικὸ τῆς Ἅλωσης

url :  https://www.ellopos.gr/constantinople-capture.asp

Εκδόσεις Ελπήνωρ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Διογένης (αναγνώστης TLG)
Διαχείριση γραμματοσειρών
Η Εικόνα του Χριστού
Εικονική Γη / Παγκόσμιος Άτλας
Ορθόδοξες Γιορτές (Ημερολόγιο)
Socializer! για να μοιράζεσαι το διαδίκτυο
Πολυτονικός συλλαβισμός στο Word
Εκμάθηση γρήγορης πληκτρολόγησης
Power Copy

        » Περισσότερα

Σελ 3

18 Απριλίου 1453: Βλήµα από την µεριά των Χριστιανών πετυχαίνει την πυρίτιδα δίπλα από το µεγάλο κανόνι την ώρα ακριβώς που ο Ουρβανός πάει να το πυροδοτήσει. Ο Ουρβανός πεύτει νεκρός.

Το ίδιο βράδυ ο Μωάµεθ διατάζει επίθεση στην οποία και ηττάται από τους αµυνόµενους.

20 Απριλίου 1453: Ο Μπαλτόγλου υφίσταται εκ νέου ατιµωτική ήττα στη θάλασσα από τα Χριστιανικά πλοία των Βενετών. Ο σουλτάνος τον φέρνει µπροστά του, τον µαστιγώνει, του δηµεύει την περιουσία και παραχωρεί τη διοίκηση του στόλου του στον Χαµζά βέη.

21 Απριλίου 1453: Τα Μουσουλµανικά κανόνια ρίχνουν έναν πύργο, σηµαντικό για την άµυνα των Βυζαντινών, πολύ κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωµανού. Ο άµαχος πληθυσµός εργάζεται όλο το βράδυ και τον ξαναστήνει πρόχειρα.

22 Απριλίου 1453:Ο Μωάµεθ φέρνει µέρος του στόλου του στον Κεράτιο µέσω της στεριάς. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη βοήθεια ζώων και ανδρών που τα περνάνε µέσα από τους λόφους του Πέραν. Ο σύµβουλος του βασιλιά, βιογράφος του και ιστορικός Γεώργιος Φραντζής του προτείνει να διαφύγει όσο είναι καιρός για να πάρει την απάντηση: «Εάν η Πόλις µου απολεσθή, θα συναπολεσθώ µαζί της»

Προηγούμενη / Αρχική / Επόμενη σελίδα
Πρβλ.: Ὁ Νέος Ἑλληνισμὸς καὶ ἡ Δύση * Γιὰ τὸν Πατριάρχη ΚΠόλεως Γρηγόριο τὸν Ε' * Ὀρθοδοξία, Καθολικισμός, Εὐρώπη - Ἐρωτήσεις καὶ Ἀπαντήσεις * Τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο μετὰ τὴν ἅλωση τῆς Πόλης: μιὰ καταγραφὴ μελετῶν καὶ ντοκουμέντων

ELLOPOS Elpenor in Print \ Γιωργος Βαλσαμης ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ   BLOG   HOME