Ἱστορία

 

Μαρία Λοΐζου

Μικρὸ Χρονικὸ τῆς Ἅλωσης

url :  https://www.ellopos.gr/constantinople-capture.asp

Εκδόσεις Ελπήνωρ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Διογένης (αναγνώστης TLG)
Διαχείριση γραμματοσειρών
Η Εικόνα του Χριστού
Εικονική Γη / Παγκόσμιος Άτλας
Ορθόδοξες Γιορτές (Ημερολόγιο)
Socializer! για να μοιράζεσαι το διαδίκτυο
Πολυτονικός συλλαβισμός στο Word
Εκμάθηση γρήγορης πληκτρολόγησης
Power Copy

        » Περισσότερα

Σελ 9

29 Μαϊου 1453: Ηµέρα Τρίτη. Ξηµερώµατα πραγµατοποιείται η πρώτη επίθεση των Τούρκων. Ο Μωάµεθ στέλνει πρώτα τον άτακτο στρατό που τον αποτελούσαν Ερούλοι Μουσουλµάνοι, και τυχοδιώκτες Χριστιανοί, Σέρβοι, Πολωνοί, Ούγκροι, Βοηµοί, Ιταλοί ακόµα και Έλληνες. Ο στόχος του προφανής, να κουράσει περισσότερο τους αµυνόµενους για την επίθεση του τακτικού στρατού. Οι Βυζαντινοί αµύνονται ηρωικά και τους απωθούν.

Πριν τελειώσει η πρώτη επίθεση, χαράµατα ακόµα, ξεκινά η δεύτερη. Αυτή τη φορά είναι η ώρα του τακτικού στρατού. Το κανόνι του Ουρβανού πλησιάζει για να βοµβαρδίζει από πιο κοντά τα τείχη, αδιαφορώντας για το αν αυτοί που σκοτώνονται είναι Μουσουλµάνοι ή Χριστιανοί. Οι αµυνόµενοι απωθούν τον εχθρό και τούτη τη φορά.

Ακλουθεί τρίτη επίθεση. Αυτή τη φορά είναι 12000 επίλεκτοι γενίτσαροι που µε σταθερό βήµα και τάξη προχωρούν προς τα τείχη. Κοντά στην πύλη του Αγ. Ρωµανού πέφτει νεκρός ο Ιουστινιάνης.

Μια Τουρκική σηµαία κάνει την εµφάνισή της στα τείχη κοντά στο παλάτι των Βλαχερνών. Μια οµάδα Μουσουλµάνων (όχι από τους γενίτσαρους) κατόρθωσε να εισέρθει στην Πόλη δια µέσου µίας ασήµαντης πυλίδας, της Κερκόπορτας. Το επεισόδιο αυτό δεν θεωρείται η αιτία της άλωσης.

Λίγες ώρες αργότερα από το σπαθί ενός γενίτσαρου πέφτει ηρωικά µαχόµενος και ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ΙΑ' (Δραγάτσης) Παλαιολόγος. Μαζί του πέφτει και η Πόλη, παρόλο που κάποιοι ηρωικοί Κρήτες συνεχίζουν να µάχονται, ενώ έχουν παραδοθεί όλοι οι άλλοι.

Οι Τούρκοι µπήκαν στην Πόλη και µαζί µε τους συµµάχους τους λεηλάτησαν τα πάντα τρεις ηµέρες, όπως προέβλεπε ο Ισλαµικός νόµος.

Προηγούμενη / Αρχική / Επόμενη σελίδα
Πρβλ.: Ὁ Νέος Ἑλληνισμὸς καὶ ἡ Δύση * Γιὰ τὸν Πατριάρχη ΚΠόλεως Γρηγόριο τὸν Ε' * Ὀρθοδοξία, Καθολικισμός, Εὐρώπη - Ἐρωτήσεις καὶ Ἀπαντήσεις * Τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο μετὰ τὴν ἅλωση τῆς Πόλης: μιὰ καταγραφὴ μελετῶν καὶ ντοκουμέντων
Enable Desktop Gadgets on Windows 10, with Gadgetarian
Enable Desktop Gadgets on Windows 10

ELLOPOS Elpenor in Print


Γίνε συνδρομητής στο Newsletter (δωρεάν)
Για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις νέες δημοσιεύσεις

 

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ   BLOG   HOME