Φιλοσοφία

 

Φίλιπ Σέραρντ

Μία Ενιαία Συνεκτική Επιστήμη

Μετάφραση: Αργύρης Γεωργουλής

url :  https://www.ellopos.gr/phil-sherrard-science.asp

Εκδόσεις Ελπήνωρ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Διογένης (αναγνώστης TLG)
Διαχείριση γραμματοσειρών
Η Εικόνα του Χριστού
Εικονική Γη / Παγκόσμιος Άτλας
Ορθόδοξες Γιορτές (Ημερολόγιο)
Socializer! για να μοιράζεσαι το διαδίκτυο
Πολυτονικός συλλαβισμός στο Word
Εκμάθηση γρήγορης πληκτρολόγησης
Power Copy

        » Περισσότερα

Σελ 4

Εάν παραβιάζουμε τους θεμελιώδεις κανόνες ρυθμίσεως της ζωής τότε οι προσδοκίες μας να αντλήσουμε νερό απ’ την κεφαλόβρυση της πνευματικής μας ζωής είναι καταδικασμένες σε ακαρπία, και σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μία κατάσταση ψυχικής ανισορροπίας που θα μπορούσε στ’ αλήθεια να περιγραφεί σαν δαιμονική.

Η διαίρεση ανάμεσα στο πνευματικό και το υλικό σημαίνει ότι οι υλικές φόρμες θεωρούνται σαν εντελώς μη-πνευματικές, και γι αυτό αντιμετωπίζονται είτε σαν απατηλές εικόνες ή σαν να μπορούσαν να γίνουν κατανοητές μόνο εάν ταυτίσουμε την ύπαρξή τους με τις καθαρά υλικές τους πλευρές.

Μία τέτοια υποτίμηση της υλικής διαστάσεως των πραγμάτων ισοδυναμεί όχι μόνο με την άρνηση της πνευματικότητας της δικής μας δημιουργημένης/κτιστής υπάρξεως αλλά επίσης συνεπάγεται ότι στερώντας από τα φυσικά αντικείμενα τη δυνατότητα τους να λειτουργήσουν ως φανερώσεις του Θείου μεταχειριζόμαστε κάτι το οποίο είναι μία Θεϊκή αποκάλυψη σαν να ήταν ένα νεκρό και άψυχο κορμί. Και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε μόνο γιά ένα είδος αυτοκτονίας - μιλάμε και γιά ένα είδος φόνου.

Το να σκεπτόμαστε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον Θεό ενώ αγνοούμε, ή ακόμα περισσότερο, αρνούμαστε την παρουσία Του στα υπάρχοντα αντικείμενα και στους αντίστοιχους συμβολικούς τύπους με τους οποίους αυτά εμφανίζονται και λειτουργούν είναι εξίσου επικίνδυνο με το να σκεπτόμαστε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τα υπάρχοντα αντικείμενα ενώ αγνοούμε, ή ακόμα περισσότερο, αρνούμαστε την Θεία παρουσία που τα διαμορφώνει και τους δίνει υπόσταση.

 

Προηγούμενη / Αρχική / Επόμενη σελίδα
Πρβλ.: Σέραρντ, Η συμβολική πορεία του Γεώργιου Γεμιστού Πλήθωνα Οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες Ὕμνοι Θείων Ἐρώτων

ELLOPOS Elpenor in Print \ Γιωργος Βαλσαμης